Zeeuwse bierenEr is heel weinig bier Buiten het lekkere tuinbier dat bij diners en taverna’s wordt geschonken, is er ook een mooi lijntje bier. Er wordt zelfs gezegd dat het bier beter smaakt op iets kleins en ronds dan op iets groots en zwaars. Het “plezierigste” bier is vaak het bier dat wordt geserveerd in het grijze gebied tussen vol-alcoholische drank en bier binnen enkele ogenblikken na het serveren.

Ergens tussen deze twee uitersten is waar de meeste bierliefhebbers hun ware genot vinden. Dit genot komt van een bier dat noch te zwaar, noch te licht is. Het is lichtjes zwaar, maar niet zwaar. Het is licht verteerbaar, en daarom is het dikwijls de beste keuze voor een kort drankje halverwege de namiddag, ver weg van de drukke menigte. Dit bier, samen met de meeste andere, wint ook de prijs voor ‘light bier’.

Wat gebeurt er als je alcohol toevoegt aan bier? In de wereld van het bier worden sommige brouwgranen (bitterstoffen) toegevoegd om de alcohol te helpen omzetten in een ander, zoeter bier. Europa heeft al lang een religieuze band met bier. Om religieuze redenen waren veel van de kloosters in de buitenlanden groter dan hun bierproductie-installaties. Hoewel ook hier religieuze doeleinden niet de voornaamste reden waren voor een brouwerij, is het toch mogelijk dat de overschaduwing van de productie plaats maakte voor meer brouwen.

U zult ook merken dat er andere smaken met bier worden vermengd. Zo vind je bijvoorbeeld chocolade- en vanillebonen gebruikt bij het maken van hefeweizen. Ze staan bekend als “pinda & noot” smaken en huwen vrij mooi met de citrus en koffie kenmerken. Warmock is een ander gezoet bier dat vaak wordt gemengd met fruit en andere ingrediĆ«nten. Er wordt gezegd dat ze ‘deel uitmaken van de droom van een man’.

De donkere kant van de industrie is de politiek. De controle ging af en toe over in de handen van monniken, waardoor zij een zekere mate van controle behielden over de brouwsels waar zij zo beroemd om zijn geworden. In zekere zin hebben zij hun kunst gezuiverd.

Het is ook bekend dat monniken bepaalde bieren aan hun monniken nalaten. In de toekomst zal de naam van bieren worden bepaald door het ondergaan van verschillende uitdagingen en het houden van een proeverij. De bieren zullen dan worden gerangschikt door een panel van enkele deskundigen. Het nieuw benoemde brouwsel zal worden onderworpen aan een “bierlevensstijl” om hun uniciteit aan te tonen en hopelijk andere bierliefhebbers tot grootheid te inspireren.

Het commerciƫle aspect van de bierindustrie wordt aangewakkerd door regeringen over de hele wereld. De regelgeving inzake alcohol, de productie van voedingsmiddelen en alcoholhoudende dranken, en de bijenteelt moet worden vervolledigd zodat de productie van een sterk bier met een schoon geweten kan worden hervat.