Notenwinkel Rotterdamnotenwinkel voor biologisch eten en drinken groeit snel. Het probleem voor de niet-biologische liefhebber is dat hij wordt bedorven door de hype.

En er wordt al veel gezegd over zowel biologisch voedsel, als de toeleveringsketen. Het is gemakkelijk om te worden aangetrokken door het idee van het eten van biologisch geteeld voedsel, het is gemakkelijk om te worden misleid door de vaak krantenkoppen graaiende, maar grotendeels on-vegetarische, yak-achtige vlees dat wordt gebruikt als bron van biologische eiwitten, in plaats van de meer voedzame, fosforrijke, rood-oranje mineraalrijke, kokosmelk – afkomstig van de Aziatische steep, of gekweekte lokale kleine dieren, schapen en geiten.

De Aziatische volkeren, de Himalaya-indianen, gebruikten de buffel vroeger voor vervoer en voedsel en voor religieuze rituelen. Zij voorspelden correct dat dekaabesh op een dag aizo zou worden, de nieuwste gecultiveerde versie van rund,vlees en melk. Dit was een grote ontmoediging voor de arme buffelburgers, die weldra een hoofdbestanddeel zouden worden voor de heersende klassen in zowel Europa als Amerika. Ondanks zijn naam is rundvlees geen gebruikelijk voedsel bij de Mongolen, en het gerecht dat wel populair wordt, staat bekend als outlet.

De Mongolen zijn hartelijke mensen en volgens hun traditionele recepten wordt het gerecht dat met eetstokjes moet worden gegeten, inderdaad met de handen gegeten. Dit gebeurt met de houten eetstokjes die van riet zijn gemaakt.

Het presenteren van geschenken aan tafel is ook een zeer belangrijk gebruik in Mongolië. Het is de gewoonte dat als je naar een bruiloftsdiner gaat met een Mongoolse familie, je een heel paard moet meebrengen. Ook een muilezel is een term die in Mongolië algemeen gebruikt wordt voor een ezel. Honden worden meestal gebruikt voor de jacht.

Een ander interessant aspect van de Mongoolse keuken is de religieuze overtuiging. Het boeddhisme en de islam worden beide op grote schaal beoefend in het land en hun tempels zijn vaak gebouwd rond een thema van hun godsdienst. Zowel de boeddhistische als de islamitische godsdienst geloven bijvoorbeeld dat offers grote spirituele autoriteit kunnen veroorzaken. Zo worden schapenvlees en rundvlees vaak geserveerd op de bruiloft. Wortelen en aardappelen zijn ook een hoofdbestanddeel op de tafel. Vreemd genoeg is varkensvlees eigenlijk verboden gedurende enkele dagen van het 10e jaarlijkse Mongolië Festival van wijn en feesten.

Het traditionele Mongoolse diner is een feestelijke gebeurtenis waar rijke tradities achter zitten. Het eten lijkt niet te worden opgediend als een aparte maaltijd, maar wordt geserveerd als een hoogtepunt van de hele ceremonie. Mongolen lijken de waarde van een aparte maaltijd niet te erkennen. Het eten is in elk aspect van dit festival geïntegreerd.

K Mongolië is een uitgestrekt land met weinig natuurlijke rijkdommen om over te spreken. Mongolië ligt zo ver van de zee dat het niet altijd gemakkelijk is geweest om een oceaanverbinding te hebben. Zelfs nu nog wordt de Mongolen aangeraden veel voedsel te eten dat gemakkelijk in hun streek groeit, zodat zij een voorsprong hebben op andere landen die niet door reizigers zijn beïnvloed. Zij moeten ook de koude regens en sneeuw doorstaan en veel land hebben om te bewerken. Dit is de reden waarom rijst een groot deel uitmaakt van de Mongoolse keuken en maaltijden. Zoals vele Aziatische culturen zijn de Mongolen traditioneel over het vlees en de sausen die samen met de rijst worden geserveerd. Ze zorgen er altijd voor dat het vlees en de sauzen in kleine stukjes worden gesneden, zodat ze als noedels bij de rijst kunnen worden geserveerd. Noedels worden ook vaak geserveerd in soep met vlees of in andere koude gerechten met vlees.

Een ander groot deel van de Mongoolse maaltijden wordt geserveerd in de vorm van gestoomde of gekookte eieren. Deze worden beschouwd als een traditioneel onderdeel van de Mongoolse gerechten. Mongolen zeggen dat eieren perfect zijn voor elke maaltijd. Dit komt omdat ei in de meeste gerechten zit die worden bereid. Ei wordt ook beschouwd als een zeer energiek voedingsmiddel en is een vitale bron van energie voor de Mongolen.

Eieren worden op veel verschillende manieren bereid. De laatste jaren worden ze meestal gekookt of geklutst. Dit is Rijst met sprinkhanen en eieren in een saus. Het is een van de meest populaire gerechten in Mongolië en is gemakkelijk een van de meest favoriete gerechten in het Mongoolse dieet.

De Mongolen hebben ook andere manieren gevonden om eieren in hun traditionele maaltijden te verwerken. Zij bieden nu een verscheidenheid van recepten aan waarin eieren een hoofdbestanddeel worden. Een van de interessantste en lekkerste recepten is tur, verdeeld in twee hoofdgerechten, het eerste heetbelarterial en het tweede heetchoyu. Dit is gebaseerd op een mengsel van noedels en vlees en een verscheidenheid van groenten. Ze zijn in feite gebakken, een goedkoop gerecht van de Mongoolse traditie sinds vele jaren.

lees meer: