Restaurant Hilversum

 

Voedsel in India is een zaak van groot belang voor ons. Ongeveer 30 jaar geleden, toen de Indiase economie in het slop zat, kwamen er veel buitenlandse mensen naar India met hun handen uit de mouwen. Ze werkten voor overheidsinstellingen, scholen, enz. Zij brachten hun cultuur en kennis over voedsel met zich mee. Vanaf deze periode gebeurden er verschillende dingen die een start gaven aan de Indiase eetcultuur.

doorspekt met specerijen reizen van de ene kant van India naar de andere. Samen met de verste verten aan de grenzen met duizenden mijlen. Maar tegelijkertijd heeft de Indiase bodem ook honderden verbazingwekkende eetbare en voedzame planten en groenten. Deze omvatten spinazie, pepermunt, king cobra chili, en nog veel meer.

Wanneer wij Indiërs het over eten hebben, is het eerste wat gewoonlijk in ons opkomt het soort curry’s en groenten dat wij voorgeschoteld krijgen. Veel van ons Indiërs zijn vegetariërs en we hebben niet veel trek in vlees. Ook zijn veel van de Indiase recepten afhankelijk van het gebruik van kerriepoeder omdat dit het eten lekkerder maakt. Wat echt interessant is aan Indiaas eten, is dat binnen hetzelfde land verschillende culturen hun eigen kookstijl hebben ontwikkeld, die ook wordt beïnvloed door het klimaat, de geschiedenis en andere externe factoren.

De rijken en de beroemden zijn al op weg gebracht door het eten. Mughlai gerechten die met kerrie worden geassocieerd zijn naar verschillende delen van de wereld geëxporteerd, waardoor een geheel nieuwe kookstijl is ontstaan. De traditionele keuken van Rajasthani is ook beïnvloed door de kookstijl van de Moghuls. De eetcultuur van de deelstaat Rajasthan verschilt echter van die van de andere deelstaten van Noord-India omdat de inwoners van de deelstaat vegetariërs zijn. De pittige vegetarische Rajasthani gerechten staan bekend om hun kruidigheid. Gelukkig wordt het eten uit Rajasthan, met de komst van fusion, steeds populairder in andere delen van de wereld.

Het eten in het noorden is ook beïnvloed door de Mughlai stijlen. Boterkip en pala worden ook populair in het noorden. Rajasthani thali is het hoofdvoedsel van het noorden dat ook bekend staat als de Thayircaranthers en het heeft zo veel variatie. De Indiase vegetarische thali is een andere volledige maaltijd die de voorkeur geniet van de toeristen. Rajasthan staat bekend om zijn malse en smakelijke groenten. Een andere reden waarom de inwoners van de deelstaat zo dol zijn op pittig eten, is dat de levensstijl van de mensen koud is. Daarom is het zeer belangrijk geworden om de juiste hoeveelheid vitaminen in het dieet op te nemen. Het klimaat van de staat is van dien aard dat de mensen er een gevoel van bitterheid aan overhouden. Dit is de belangrijkste reden waarom de mensen veel vegetarisch voedsel moeten eten om gezond te blijven.

Ondanks het uiterlijk van het voedsel, dat er voor de buitenlanders misschien verschrikkelijk uitziet, is het in feite zeer smakelijk. Langzaam maar zeker beginnen buitenlanders het Indiase eten te accepteren. Er zijn veel vegetarische restaurants in India en als je vegetariër bent, moet je ze beloven dat je een jaar lang geen vlees zult eten.

Veel religieuze groeperingen zijn zich ook bewust geworden van het belang van vegetarisme en zij volgen het vegetarische dieet al sinds 1976. Verrassend genoeg is het Indiase dieet steeds complexer geworden. Een paar jaar geleden werden groenten als hoofdgerecht geserveerd en was rijst het belangrijkste bijgerecht. Maar nu, door de westerse invloed, is rijst meestal het bijgerecht en is het hoofdgerecht het hoofdgerecht.

Wat is het belangrijkste verschil tussen groenten en linzen? Groenten worden over de hele lengte gezaaid en ook afgewisseld met linzen in het gerecht. Maar linzen zijn eigenlijk bitter en de smaak van linzen is vergelijkbaar met die van roerei en niet bepaald aanlokkelijk.

Linzen zijn klein en rond en ze staan bekend als “minder dan een dozijn”. Ze zijn arm aan calorieën maar rijk aan eiwitten en ze zijn een goede vervanger van eiwitten wanneer iemand een vegetarisch dieet volgt met weinig of geen vlees.

De vijf voornaamste linzen die in India worden geteeld zijn kikkererwten, kidneybonen, masoor dhal (bekend als ontvette boter), droge chana (bhi) en papad. De kikkererwten zijn klein en geel, ze koken zeer snel en zijn goed voor het geven van smaak en aroma aan curry’s. Het type linze wordt bepaald door de grootte van het ei. Linzen worden vaak gekookt en gekweekt in boter en er zijn honderden en honderden soorten linzen die in India worden geteeld. De linze staat bekend als armeluisvoedsel. Het wordt algemeen gebruikt en is door de geschiedenis heen gebruikt als een manier om het cholesterolgehalte laag te houden en de bloedsuikerspiegel te controleren. Er wordt vaak gezegd dat het ook helpt bij het controleren van hart- en vaatproblemen.

De andere bekendste boon die als voedsel wordt gebruikt, is de andijvie. Het is een snel groeiende plant en het belangrijkste ingrediënt van de kerstsoep.

lees meer:

Indiaas Restaurant Hilversum