Wat is spaghetti alla chitarra?

Spaghetti alla chitarra is een klassiek Italiaans gerecht bestaande uit spaghetti geserveerd met een saus van mosselen of kokkels. De naam van het gerecht komt van de vistechniek die "de lijnen over de schouder gooien" wordt genoemd, en die wordt gebruikt om de mosselen te vangen. Het recept voor dit gerecht is bewaard gebleven in het Middellandse-Zeegebied, met name in Zuid-Italië. Het wordt meestal geserveerd tijdens de kerst- en nieuwjaarsperiode, en bij speciale gelegenheden met vrienden en familie. Dit traditionele recept bestaat uit spaghetti geserveerd met een saus van mosselen, tomaten, knoflook en olijfolie. De saus wordt gekruid met paprikapoeder, oregano en chilipepers, die een lekkere kick geven aan dit traditionele gerecht.

Italiaan Vlissingen

Authentieke Spaghetti met mosselen

Authentieke spaghetti alla chitarra is een heel eenvoudig maar klassiek gerecht. Het wordt gemaakt met verse mosselen en tomaten, samen met olijfolie en knoflook voor de smaakmakers. De verse mosselen worden gestoomd en vervolgens gepureerd om de saus te maken. Authentieke spaghetti wordt vaak geserveerd tijdens de kerstvakantie en nieuwjaarsvieringen. In Italië wordt het ook wel eens met Pasen geserveerd.

Tomatensaus met gehaktballetjes

Dit is de tomatensaus met gehaktballetjes. Hij wordt veel gebruikt in authentieke Italiaanse spaghettirecepten en is een van de lekkerste sauzen. U kunt deze tomatensaus met gehaktballetjes ook thuis maken. Een goedgemaakte gehaktbal is de basis van veel Italiaanse maaltijden. Met deze saus kunt u pasta met tomatensaus, gehaktballetjes en vele andere Italiaanse gerechten maken.

Hoe maak je tomatensaus met spaghetti en gehaktballen.

Het koken van de gehaktballen en de spaghetti tot ze net beetgaar zijn, is de eerste stap in het maken van de tomatensaus. De tweede stap is het sauteren van de knoflook, uien en gehakte kruiden in olijfolie. Vervolgens worden de tomaten toegevoegd, wordt de saus op smaak gebracht met zout en suiker en laat men hem sudderen tot hij dik wordt. De spaghetti wordt dan aan de saus toegevoegd, samen met de peterselieschilfers voor kleur en smaak. De gehaktballetjes worden als laatste toegevoegd en mogen nog een paar minuten in de saus sudderen tot ze door en door gaar zijn.

Tips om perfecte spaghetti alla chitarra te maken

  • Gebruik brood van goede kwaliteit voor het paneermeel.
  • Gebruik verse ingrediënten.
  • Breng de saus op smaak met zout, suiker, paprikapoeder, oregano en chilipepers.
  • Kook de spaghetti beetgaar.
  • Voeg de gehaktballetjes pas toe als de spaghetti gaar is.
  • Voeg voor het serveren de peterselieschilfers toe.
  • Serveer direct met een bordje extra Parmezaanschilfers.
  • Dit is het eenvoudigste en makkelijkste Italiaanse gerecht. Het is perfect voor beginners.

Lees meer: Italiaan Vlissingen